Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Ανακοίνωση ΕΚΕΔΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το ΕΚΕΔΑ, σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες, όπως η συνάντηση του Δ.Σ. του σωματείου με τον αντιδήμαρχο, η νέα εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Δήμου για τη στολή, και η πρόσφατη ημερίδα για τη δημοτική αστυνομία που δεν είχε ανακοινωθεί στους συναδέλφους. Μεταξύ άλλων θίγεται και το θέμα της τοποθέτησης των νέων συναδέλφων της κατηγορίας ΠΕ απευθείας σε γραφεία με τη δικαιολογία ότι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, παρά το γεγονός ότι πολλοί ΠΕ της σειράς του 2004 εκτελούν εξωτερική υπηρεσία για περισσότερο από 5 χρόνια. Επίσης τίθεται το θέμα των άστατων ωραρίων που ταλαιπωρεί τους συναδέλφους πολλών Τμημάτων και δεν τους επιτρέπει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό. Ακόμη θίγεται το θέμα της στολής που με απόφαση του διευθυντή Δημοτικής Αστυνομίας υποχρεούνται να φέρουν οι εξωτερικοί υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 15 του Νόμου 3731 όπου αναφέρεται "Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του φέρει στολή" για όλο το προσωπικό, το οποίο κατά το άρθρο 2 παρ.4 "υποχρεούται να εργάζεται εντός και εκτός γραφείων της υπηρεσίας, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τα καθήκοντα που του ανατίθενται". Αφορμή για να θιγεί το θέμα της στολής είναι μια εγκύκλιος του Γ.Γ. του Δήμου που διατάσσει τα αυτονόητα (να πετάξουμε εδώ το "καρφί" μας ότι για να φέρει κάποιος την προβλεπόμενη στολή, αυτή πρέπει να του έχει χορηγηθεί. Θυμίζουμε όμως ότι με ευθύνη του Δήμου η χειμερινή στολή χορηγείται αυτές τις μέρες με 3 χρόνια καθυστέρηση, ενώ οι νέοι συνάδελφοι δεν την έχουν προμηθευτεί ακόμη).

Εμείς θα εστιάσουμε μόνο στο γεγονός ότι η ανακοίνωση αναρτήθηκε χθες στην υπηρεσία, αλλά σήμερα είχε απομακρυνθεί από "αγνώστους".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ε.Κ.Ε.Δ.Α.
Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας

Αθήνα 26 Οκτωβρίου 2009

Φίλοι Συνάδελφοι,

Μετά από προγραμματισμένη συνάντηση που είχε το Δ.Σ του συλλόγου με τον αντιδήμαρχο και τους δύο διευθυντές, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της υπηρεσίας, η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν μία στα περισσότερα: << Είναι απόφαση της Διοίκησης >>. Τα λόγια συνάδελφοι είναι περιττά πλέον για να χαρακτηρίσουν την στάση της διοίκησης σε καταστάσεις και προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία μας τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν από το Δ.Σ του συλλόγου μας είναι τα εξής:
1. Ζητήσαμε όλοι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας να έχουν τα ίδια ωράρια εργασίας. Ειδικότερα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση (για πολλοστή φορά), στα ωράρια των μεικτών συνεργείων και τα ωράρια της κτηριοφύλαξης. Με ποια λογική είναι δυνατόν πάντα οι ίδιοι να δουλεύουν τα απαράδεκτα αυτά ωράρια, ενώ αντίθετα άλλοι να μένουν στο απυρόβλητο με την ανοχή της διοίκησης!
2. Τέθηκε επίσης το θέμα των καινούργιων συναδέλφων και το γεγονός ότι κάποιοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις γραφείων χωρίς να έχουν δουλέψει ούτε μία μέρα στο δρόμο. Η επιχειρηματολογία σας κύριε Αντιδήμαρχε ότι ο λόγος της τοποθέτησης τους είναι ότι είναι Π.Ε δεν μας πείθει. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους; Γιατί δεν επιλέχθηκαν Π.Ε από τη σειρά του 2004; Εσείς ο ίδιος αναφέρατε ότι παίρνετε την πολιτική ευθύνη. Κύριε αντιδήμαρχε η Δημοτική Αστυνομία δεν λειτουργεί με πολιτικές σκοπιμότητες.
3. Ενημερωθήκαμε για την εγκύκλιο η οποία βγήκε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και σύμφωνα με αυτή θα πρέπει να φοράμε τη στολή που περιγράφει το Φ.Ε.Κ. Υπάρχει κανείς που δεν το γνωρίζει αυτό κ. Γενικέ Γραμματέα; Γιατί πρέπει να υπογράψουμε ότι ενημερωθήκαμε για την εγκύκλιο αυτή; Μήπως πρέπει να υπογράψουμε και για όλα τα άλλα που προβλέπει ο νόμος 3731; Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο σας κ. Γ.Γ. του Δήμου σάς διαφεύγει η απόφαση του Διευθυντή Δημοτικής Αστυνομίας κ.Δούνη στις 18-06-2009, στην οποία αναφέρει ότι όλοι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες οφείλουν να φέρουν τη στολή τους καθώς και τον ασύρματο επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Εμείς ρωτάμε: Γιατί μόνο οι εξωτερικοί υπάλληλοι; Γιατί ο κ.Δούνης διαχωρίζει εσωτερικούς και εξωτερικούς υπαλλήλους;
4. Ζητήσαμε συνάδελφοι για μία ακόμα φορά ισονομία και αξιοκρατία στην υπηρεσία!! Μάλλον είμαστε άνθρωποι ονειροπόλοι και γραφικοί.

Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα της καθημερινότητας που είναι και τα πιο σημαντικά για εμάς ξέρετε ποιες ήταν; Τις αποφάσεις αυτές τις πήρε η διοίκηση.

Συνάδελφοι, εμείς σαν συνδυασμός δεν ανεχόμαστε το αποφασίζω και διατάζω του εκάστοτε αντιδημάρχου. Δεν ανεχόμαστε συμπεριφορές σε μέλη του Δ.Σ του τύπου «Δεν ντρέπεστε», ούτε εκφοβισμούς και φωνές. Για το λόγο αυτό και αποχωρήσαμε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να έχουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς τα μέλη του Δ.Σ, γιατί εκπροσωπούν εκατοντάδες συναδέλφους.

Οι ημερίδες όπως αυτές στο Χαϊδάρι, που παραμένουν εν κρυπτώ από συναδέλφους που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα στην εφαρμογή του νέου νόμου (3731), και είναι προσανατολισμένες σε διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΟΕ-ΟΤΑ), δεν επιλύουν τα προβλήματα, αντίθετα τα επιδεινώνουν. Ας δούμε καλύτερα τι γίνεται στο εσωτερικό της υπηρεσίας μας, ας λύσουμε τα χρόνια προβλήματά μας, και έπειτα ας κάνουμε κριτική σε άλλους ζητώντας νέες ομοσπονδίες και αποσχίσεις .

Καλή επιτυχία σε όσους συμμετέχουν σε παρωδίες ημερίδες. Αλήθεια τελικά η κ Γιαβή ποιες απόψεις εκφράζει; Είναι σαφές και αυταπόδεικτο πλέον πως δεν μπορούμε να χρεώνουμε αποκλειστικά στους << Πανελληνίους >> , την ευθύνη για τον Νόμο 3731. Οι μάσκες πλέον άρχισαν να πέφτουν και σταδιακά θα αποκαλυφθούν όλοι οι πρωτεργάτες του αίσχους που ονομάζεται 3731.

Το Γραφείο Τύπου Ε.Κ.Ε.Δ.Α.

5 σχόλια:

 1. Καλο ειναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλα και καθε πρωτοβαθμιο σωματειο να ασχοληθουν με ενα θεμα που εχει υποτημηθει αρκετα και δεν αναφερετε σχεδον ποτε:
  αυτο των ωραριων εργασιας του προσωπικου της Δ.Α. Υπαρχουν σε αρκετους Δημους απαρεδεκτα ωραρια τα οποια συνεπαγονται κοστος στον προγραμματισμο της προσωπικης ζωης των εργαζομενων. Δεν ειναι σε ολουσ τους Δημους το 7:30-3:00 και 3:00-22:00. Υπαρχουν Δημοι οπου το προσωπικο εργαζεται νυχτερινες ωρες και αργιες σε μονιμη βαρδια.και μαλιστα πολλες φορες χωρις την αναλογη ανταμοιβη.
  Επισης εχει γραφτει σε φορουμ που συζητουν συναδελφοι οτι υπαρχει Δημος που εχει αναγκασει τους εργαζομενους Δημοτικους Αστυνομους να εργαζονται σε εξαημερη εργασια απο Δευτερα εως Σαββατο μειωνοντας τις ημερησιες ωρες ωστε να μην δουλευουν πανω απο 37,5 ωρες! Και εν τελει με ποια κριτηρια ειναι αυτη η υπηρεσια 24ωρη. Γιατι να μπορει ενας Δημος των 6 των 8 η και 10 ατομων να λειτουργει αυτη την υπηρεσια σε 24ωρη βαση;Ειναι λογικο; Δεν θα επρεπε να υπαρχουν καποιες προυποθεσεις για την 24ωρη λειτουργια της υπηρεσιας τουλαχιστον ως προς τον αριθμο του προσωπικου; Εξαλλου ποιες αρμοδιοτητες κανουν αναγκαια την 24ωρη λειτουργια ηρεσιας σε μονιμη βαρδια; Οι κλησεις ειναι συναρμοδιοτητα με την ΕΛΑΣ και την Τροχαια που ετσι και αλλιως δουλεουν σε 24ωρη βαση.Για ποιες λοιπον αρμοδιοτητες ειναι αναγκαια η μονιμη βαρδια σε νυχτερινες ωρες η και αργιες ακομα σε Δημους πολυ λιγων ατομων;Και εξαλλου υπαρχει η αυξημενη επικυνδυνοτητα που συνεπαγεται η λειτουργια της υπηρεσιας ιδιετερα νυχτερινες ωρες. Δωστε λιγο βαση και σε αυτο το θεμα γιατι επηρεαζει αρνητικα τις ζωες πολλων συναδελφων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο νόμος για τη δημοτική αστυνομία είναι τέτοιος, ώστε κάθε δήμος μπορεί να αυθαιρετεί και να πράττει κατά το δοκούν. Υπηρεσία με 1 άτομο κατά τον απαράδεκτο νόμο 3731 έχει δικαίωμα να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αφού δεν τέθηκε ένας στοιχειώδες ελάχιστος αριθμός υπαλλήλων για να έχει εφαρμογή το 24ωρο. Το ΥΠΕΣ ως εποπτεύον όργανο των ΟΤΑ, δεν έστειλε ποτέ ερμηνευτική εγκύκλιο. Η δική μας γνώμη/ερμηνεία είναι ότι η υπηρεσία είναι μεν 24ώρη, αλλά σε συμφωνία με τις διατάξεις του ΚΚΔΚΥ για το ωράριο (άρθρο 36).
  Ένας δήμος, όσο αυθαίρετο ωράριο κι αν έχει, πρέπει να τηρεί την σχετική νομοθεσία. Επίσης για οποιαδήποτε παρέκκλιση από το συνεχές πενθήμερο Δευτέρα-Παρασκευή πρέπει να έχει προηγηθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και επικύρωσή του από τον γραμματέα της Περιφέρειας.
  Γράφετε ότι "Υπαρχουν Δημοι οπου το προσωπικο εργαζεται νυχτερινες ωρες και αργιες σε μονιμη βαρδια.και μαλιστα πολλες φορες χωρις την αναλογη ανταμοιβη". Εμείς θυμίζουμε απλά ότι η νυχτερινή εργασία 22.00-6.00 τυγχάνει 15% προσαύξηση στο ωρομίσθιο, μεγαλύτερη είναι δε η προσαύξηση στις αργίες. Στις αργίες υπάρχει μέγιστο απασχόλησης: 16 ώρες ανά μήνα, ακόμη και μία ώρα απασχόλησης επιπλέον είναι παράνομη. Οποιοσδήποτε έχει εργαστεί νυχτερινά, ή υπερωριακά που δεν του έχουν καταβληθεί, μπορεί να αναφερθεί εγγράφως στο Λογιστήριο του δήμου και στην υπηρεσία του, και να απαιτήσει την καταβολή των δεδουλευμένων. Υπάρχει η πρακτική κάποιων δήμων αντί υπερωριακής αποζημίωσης να χορηγούν στον υπάλληλο ημέρες ανάπαυσης (ΡΕΠΟ).
  Γράφετε για "εξαημερη εργασια απο Δευτερα εως Σαββατο μειωνοντας τις ημερησιες ωρες ωστε να μην δουλευουν πανω απο 37,5 ωρες!". Αυτό δεν προβλέπεται πουθενά, οι ημέρες εργασίας είναι 5, εκτός στην περίπτωση του άρθρου 36παρ 3α του ΚΚΔΚΥ, που δεν αφορά βέβαια την περίπτωση με αντίστοιχη μείωση(!) του χρόνου εργασίας.
  Γενικά έχουμε διαπιστώσει ότι στην συνεχιζόμενη αυθαιρεσία κάποιων δήμων, κάποιοι υπάλληλοι απλά κλαίγονται σε φόρουμ και δεν προβαίνουν σε καμιά ενέργεια. Έτσι όμως δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημά τους. Αυτό που οφείλουν να κάνουν είναι να αναφερθούν εγγράφως στο σωματείο τους, αυτό θα αναγκαστεί να πάρει θέση. Επίσης μπορούν να αναφερθούν εγγράφως στον ίδιο το Δήμο, την Περιφέρεια, και το ΥΠΕΣ. Βέβαια ενδεχομένως να φοβούνται στοχοποίηση, αλλά καμιά φορά σε κάνουν οι συνθήκες να έρθεις σε σύγκρουση. Ξανατονίζουμε την ανάγκη μεσολάβησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων (πχ. η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει επέμβει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κι έχει εκθέσει δημοτικούς άρχοντες για τις αυθαιρεσίες και παρανομίες τους).
  Επίσης θυμίζουμε μία από τις βασικές διατάξεις του ΚΚΔΚΥ (Άρθρο 36 παρ 5): Το καθημερινό ωράριο εργασίας ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας. ο Νόμος 3731 δεν αναφέρει πουθενά ότι το ωράριο εργασίας ρυθμίζεται με διαφορετικό τρόπο (π.χ. με απόφαση διευθυντή), οπότε κατά τη δική μας γνώμη, η διάταξη του ΚΔΚΚΥ είναι σε ισχύ.

  Κατά τ' άλλα, ο δήμος δεν πρόκειται να νοιαστεί το παραμικρό για την οικογενειακή μας γαλήνη, εκτός και αν η δυσαρέσκεια μας αρχίσει να προκαλεί μαζική διαρροή ψήφων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 16 ΩΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ; ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΗΛ Π.Χ. ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟ 4ΩΡΟ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ; ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι 16 ωρες δεν ισχυουν και για την νυχτερινη εργασια; μαλλον κατα πως φαινετε δεν υπαρχει καμμια ασφαλιστικη δεικλιδα για τους εργαζομενους στην Δ.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θυμίζουμε διατάξεις του Νόμου 3205 για την υπερωριακή απασχόληση (άρθρο 16). Προσέξτε ότι όσες υπηρεσίες λειτουργούν βάσει νόμου σε 12ώρη ή 24ωρη βάση, δικαιούνται επιπλέον προσαυξήσεις 15%.

  Στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 προβλέπεται ότι "επιτρέπεται η καθιέρωση υπερωριακής εργασίας με αμοιβή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας είτε καθ' υπέρβαση αυτής, σε υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου, όλες τις ημέρες του μήνα ή σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση. Ειδικά, στην καθ' υπέρβαση εργασία οι ώρες νυκτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών δεν μπορεί να υπερβούν τις δεκαέξι (16) ώρες κατά περίπτωση το μήνα.
  Τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη της παραγράφου 10 του άρθρου 12 του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α΄) και της παραγράφου 7 του άρθρου 25 του Ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α΄) προκειμένου περί υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, αντίστοιχα."

  Και στις παραγράφους 4 και 5:
  4. Η ωριαία αμοιβή των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραπάνω παραγράφων ορίζεται ως εξής:
  α. Για υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών και μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο.
  β. Για νυκτερινή εργασία εργάσιμων ημερών που παρέχεται από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, πέρα από την υποχρεωτική, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
  γ. Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες πέραν της υποχρεωτικής:
  i. Από την 6η πρωινή μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).
  ii. Από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά τριάντα τοις εκατό (30%).
  δ. Για εργασία νυκτερινή εργάσιμων ημερών που παρέχεται για τη συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας, ίση με το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του ωρομισθίου.
  ε. Για εργασία νυκτερινή ή ημερήσια Κυριακών και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών, που παρέχεται για τη συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας, ίση με το εξήντα τοις εκατό (60%) του ωρομισθίου.
  στ. Για το προσωπικό των Υπηρεσιών που λειτουργούν, βάσει νόμου, σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση ή όλες τις ημέρες του μήνα, η ωριαία αμοιβή των προηγούμενων περιπτώσεων β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
  5. Το ωρομίσθιο ορίζεται στο ένα διακοσιοστό (1/200) του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας του κάθε υπαλλήλου. Το ίδιο ωρομίσθιο ισχύει και για υπαλλήλους αποσπασμένους σε υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., με βάση το μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στα έτη υπηρεσίας τους, σε συνάρτηση και με τα τυπικά τους προσόντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.